Els de Zanger - dig g503fd4afc 1920 1 e1641239725272

De nieuwste ontwikkeling in uitvaartbegeleiding in 2022

Alle feestdagen zijn weer achter de rug, nou ja feestdagen? Voor velen zal het ook een “eerste kerst zonder” zijn geweest. En dan zijn veel mensen blij dat deze decembermaand weer voorbij is. Dan beginnen we aan een nieuw jaar, 2022 alweer. Een mooi moment om vooruit te kijken. Wat is de nieuwste ontwikkeling in uitvaartbegeleiding in 2022? Zo aan het begin van een nieuw jaar blik ik ook altijd even terug en vooruit.

2021: Creativiteit, groei en vreugde en verdriet

2021 een jaar van hoop maar ook van verandering. Zakelijk was het wederom een druk jaar. Er moest regelmatig creatief gedacht worden hoe we een uitvaart vorm zouden geven, omdat het weer eens anders moest i.v.m. de beperkende maatregelen. Covid zal ons nooit verlaten vrees ik. En hoe ziet de toekomst er voor mijn bedrijf uit? Als mijn bedrijf zo blijft groeien zal ik moeten kijken hoe ik ondersteuning kan krijgen zodat de groei niet ten koste van mezelf gaat.

Op het persoonlijke vlak was het ook een jaar met vreugde en verdriet. Net voor de zomer heb ik afscheid moeten nemen van mijn broer en nog geen twee weken later ik ben weer oma geworden van een prachtige kleindochter. Leven en dood, zo dicht bij elkaar, zo is het ook in mijn leven.

Resomeren, een alternatief voor begraven of cremeren

Er zijn ook spraakmakende ontwikkelingen in de uitvaartwereld. Zo hoor je steeds vaker over resomeren als alternatief voor begraven of cremeren. In een aantal landen wordt resomeren mondjesmaat toegepast. Op dit moment is resomeren in Nederland nog niet mogelijk. De verwachting is dat dit vanaf het voorjaar 2022 mogelijk zal zijn. Inmiddels ben ik volledig geschoold in resomeren, dus wanneer de methode in Nederland beschikbaar is zal dit ook bij Els de Zanger Uitvaartbegeleiding mogelijk zijn.

Desmond Tutu kiest voor resomeren

Laatst was in het AD te lezen dat de anti-apartheidsheld Tutu ervoor gekozen heeft zijn lichaam te laten resomeren.

“ De eenvoudige kist met de stoffelijke resten van Tutu werd na de dienst de kerk uitgedragen om de geliefde geestelijke elders in kleine kring te resomeren, een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren. Zijn as keert later terug naar de kerk, waar de urn wordt bijgezet, niet ver van zijn spreekgestoelte.“

Wat is resomeren?

Resomern is een duurzamer alternatief voor begraven of cremeren. Bij begraven wordt het lichaam door de bodembacteriën gehydrolyseerd(opgelost) tot er alleen nog botten overblijven. Dit proces neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Bij een crematie wordt het lichaam door verbranding opgelost en blijven er alleen botten over. Deze botten worden fijngemaakt tot as, die aan de nabestaanden wordt terug gegeven. Voor een crematie zijn hoge temperaturen nodig, dit kost relatief veel energie.

Bij resomeren wordt het lichaam in een speciale watertank geplaatst, hier voegt men een oplossing van KOH (soort zeep oplossing) aan toe en onder hoge druk en hoge temperatuur, wordt het lichaam in ca 3 – 4 uur opgelost. Net als bij een crematie blijven er alleen botten over, deze worden fijngemaakt tot as en dit kan aan de nabestaanden worden terug gegeven.

Duurzaam

De uitstoot van CO2 die bij het proces van resomeren vrijkomt is vele malen lager dan bij begraven of cremeren. Resomeren is dus zeker duurzamer. Er zijn echter nog wel wat haken en ogen. Het lichaam moet in een resomeer-installatie worden geplaatst. Deze installaties zullen voorlopig zeker nog niet in elke gemeente aanwezig zijn. Om bij een installatie te komen moet er waarschijnlijk verder gereden worden, dit is natuurlijk weer minder duurzaam dan een uitvaart in de eigen woonplaats.

Verder moet op dit moment resomeren als mogelijkheid naast cremeren of begraven in de wet op de lijkbezorging worden opgenomen. Tot slot is er nog een praktisch probleem. Bij resomeren wordt het lichaam zonder kist in de installatie geplaatst, wat doe je dan met de kist na de uitvaart?

Innovatie

Kortom, resomeren is een innovatieve ontwikkeling, maar er moet nog wel het een en ander uitgewerkt worden. Toch was dit ook de mening na de eerst crematie in 1914. Pas in 1968 is de wet op de lijkbezorging aangepast en werd een crematie gelijkgesteld aan een begrafenis.  Inmiddels wordt er vaker voor een crematie dan een begrafenis gekozen in Nederland.

Ik ben zeer benieuwd naar deze nieuwe ontwikkeling en volg de mogelijkheden op de voet. De benodigde certificaten zijn behaald en zodra het echt mogelijk is om voor resomeren te kiezen zal ik u hierover informeren. Mocht u vragen hebben over resomeren, neem dan contact met mij op ik kan u er meer over vertellen.